Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Bağlı Risklerin Değerlendirilmesi

Hamileliğin bitişi çoğunlukla emzirmenin başlangıcıdır. Ülkemizde ve dünyada çocuk doktorları en az 6 ay olmak üzere mümkünse 1 – 1.5 yıl kadar bebeklerin emzirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu süreye gebelik süresini de eklediğimizde toplam süre 2 yılı geçiyor. Peki bu kadar uzun bir süre içinde anne hastalanırsa ne olur, ilaç kullanabilir mi?

bu sorunun en somut cevabı aslında hamilelik sırasında da söylediğimiz “yarar/zarar” oranına göre karar verilmeli. Yani annenin görmesi beklenen olası faydanın bebeğin görme riski bulunan olası zarardan çok çok fazla olması durumunda annenin ilacı kullanması mümkündür. Bu noktada hamilelik durumundan ayrıldığımız çok önemli bir nokta var. Hamilelikte gebeliğin sonlandırılması ancak ve ancak çok özel şartlarda mümkünken, emzirmede emzirme dönemini sonlandırılması kararı çok daha kolay alınabilmektedir.

Ancak bu son yorum kesinlikle bebeğin anne sütünden kolaylıkla vaz geçirilebileceği anlamına gelmesin. Çünkü bebeğin bağışıklık sisteminin yeterince güçlenebilmesi için anne sütü temel ihtiyaç. GebeTox olarak emzirme sırasında ilaç kullanan ya da kullanmak zorunda olan annelerin yanındayız. Bu dönemde kullanılan ilaçların süte geçişleri konusunda hazırladığımız “Kanıta Dayalı Risk Değerlendirme Raporu” ile annelerin bilgi düzeylerini arttırarak karar vermelerini kolaylaştırıyoruz.

Raporumuz temel olarak bu konuda yapılan çalışmaların derlenmesinden oluşmaktadır. Ancak çok yeni ilaçlarda yapılmış çalışmalar olmadığı için bir farmakoloji uzmanı olarak ilaç molekülünün kimyasal ve farmakolojik özelliklerini yorumlayarak ilaç hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz.

Böyle bir rapora ihtiyacınız olması durumunda işlem basamaklarını inceleyebilir ve bizimle iletişim sayfamızdan temas kurabilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Uzm. Dr. Ömer Demir