Zika Virüs ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir klinik özelliklerinin de anlatıldığı bir bilgilendirme yazısı yayınlamıştık (Yazıyı buradan okuyabilirsiniz).
Yaklaşık 10 gün (Aralık 2016) önce JAMA isimli tıp dergisinde örneklem sayısı çok büyük olmasa da Zika virüsü enfeksiyonu doğrulanmış olan gebelerde doğum kusuru görülme sıklığının %6 olduğunu bildiren bir makale yayınlandı (*). Burada bildirilen öncelikli doğum kusuru beyinin küçüklüğü (mikrosefali) ve beyin gelişim kusurlarıdır. Mikrosefalinin (beyin küçüklüğü) toplumdaki görülme sıklığının 10 000’de 7 olduğu bildirilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen 442 gebenin 26 ‘sının bebeklerinden çeşitli doğum kusurları gözlenmiştir. Bu gebelerden 22’sinin bebeğinde beyin gelişimi ile ilişkili, diğer 4’ünün bebeğinden de başka kusurlar (ensefalosel (2), duyma (1) ve işitme kaybı (1))

tesit edildiği bildirilmiştir. Burada ilginç olan nokta şudur. Zika virüs enfeksiyonu doğrulanmış gebeliklerden düşükle sonuçlanan 47 gebenin 5 (%10.6) bebeğinde ve canlı doğum gerçekleşen 395 gebenin de 21 (%5.3) bebeğinde doğum kusuru gözlenmiştir. Yani %6’lık orana sadece yaşayan bebekler açısından baktığımızda %5.3’e düşmektedir. Diğer ilginç bir noktada hastalığın belirti verip vermeme durumu açısından anomali gözlenme durumunu değerlendirdiğimizde de arada önemli bir fark olmadığıdır. Belirti gösterenlerin %5.99’unda, göstermeyenlerin %5.90’ında kusurlar gözlenmiştir. Yani belirti şiddeti ile kusurların ortaya çıkışı arasında bir ilişki yoktur. Annemin ifadesiyle hastalığı hafif geçirdim bir şey olmaz doğru değildir. Zika virüsün bulaşma kaynakları açısından bu gebeler incelendiğinde tamamına yakın bir kısmının Zika virüs enfeksiyonunun yaygın olduğu yerlere seyahat edenlerle cinsel ilişkisinin olduğu gözlenmiştir. Ek olarak az sayıdaki 2. - 3. trimester (3 aylık dönem) maruz kalımlarının hiç birinde doğumsal anomali gözlenmemiştir. Bunun muhtemel nedeni ilk 3 ayda (1. trimester) organ oluşumunun sonraki aylarda olgunlaşmasının olmasıdır. Yani ilk 3 ayda virüsün organ oluşumunu bozarak beyin küçüklüğüne neden olabileceği düşünülmektedir.
Bu konu ile ilgili hazırladığımız kişiye özel raporlarda daha ayrıntılı bilgiler mevcuttur.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Uzm. Dr. Ömer DEMİR